de Verloskundige

Vergoeding van de kosten

Het uitgebreide gesprek over de onderzoeken met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog wordt vergoed uit de basiszorgverzekering. De kosten van de 20-weken echo worden ook vergoed. De combinatietest wordt alleen vergoed uit de basiszorgverzekering als je een medische indicatie hiervoor hebt.

Wijzigingen vergoeding prenatale screening in 2015

Per 1 januari 2015 zijn er belangrijke wijzigingen voor de vergoeding van prenatale screening. Lees de belangrijkste wijzigingen:

  • Aanstaande ouders moeten de combinatietest zelf betalen. Dit geldt ook als de vrouw ouder is dan 36 jaar. Bij een medische indicatie wordt de combinatietest wel vergoed. 
    In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars de combinatietest uit de aanvullende verzekeringen wel als je geen medische indicatie hebt. Neem hierover contact op met je zorgverzekeraar.
  • De kosten van vervolgonderzoek (vlokkentest, vruchtwaterpunctie of deelname aan de NIPT-studie) vallen onder de zorgverzekering, maar kunnen ten koste gaan van het eigen risico.
  • Vrouwen vanaf 36 jaar komen alleen in aanmerking voor invasief onderzoek (vlokkentest en/of vruchtwaterpunctie) als ze eerst een combinatietest hebben gedaan.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over de kosten van het vervolgonderzoek prenatale screening

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl